HYOL ry

Oikeusguru 2023 -kilpailu


Viidettä kertaa lukiolaisille järjestetyn Oikeusguru-kilpailun on voittanut Veikka-Julius Peltonen, joka opiskelee Joensuussa Itä-Suomen yliopiston normaalikoulun lukiossa. Peltonen sekä kilpailussa toiseksi tullut Lauri Manner-Raappana espoolaisesta Otaniemen lukiosta palkittiin oikeustieteen opiskelupaikoilla.  

Oikeusgurun titteliä tavoitteli marraskuun alkukilpailussa lähes 500 lukiolaista 60 lukiosta ympäri Suomen. Kahdeksan parasta etenivät 11.12.2023 pidettyyn finaaliin, jossa kaksi parhaiten menestynyttä saivat palkinnoksi oikeustieteen opiskelupaikat. Toinen paikoista on Lapin yliopistossa ja toinen Itä-Suomen yliopistossa. 

Finaalikokeeseen sisältyi sekä kirjallinen että suullinen osuus ajankohtaisine kysymyksineen. Kirjallisessa osuudessa kilpailijat pohtivat tietomurtoja ja tietosuojaa sekä sitä, mistä elementeistä rikosvastuu muodostuu.  

Suullinen osuus testaa kilpailijoiden argumentaatiotaitoja aiheella, johon ei ole yksiselitteistä oikeaa tai väärää vastausta ja jota voi pohtia useammasta näkökulmasta. Tänä vuonna osuus käsitteli kannabiksen käyttöä koskevaa lainsäädäntöä. 

Oikeusguru 2023 -finaalin kolme parasta: 

1. Veikka-Julius Peltonen, Itä-Suomen yliopiston normaalikoulun lukio, Joensuu
2. Lauri Manner-Raappana, Otaniemen lukio, Espoo
3. Viivi Vihavainen, Etelä-Tapiolan lukio, Espoo

Oikeusguru-kilpailun järjestävät yhteistyössä Juristiliitto ja HYOL ry.