HYOL ry

Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry

Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS rf

Talousguru 2017

 

Vuoden 2017 Talousguru Jooa Mustonen tulee Gymnasiet Lärkanista Helsingistä. Kilpailun toiseksi tuli Rasmus Keinänen Kuopion lyseon lukiosta ja kolmanneksi Sauli Kärkkäinen Iisalmen lyseosta. Helsingissä 2. - 3.3.2017 pidetyssä loppukilpailussa oli mukana 14 oman lukionsa parasta taloustietäjää. Finalistit karsittiin alkukilpailussa, johon osallistui noin tuhat oppilasta 128 lukiosta.

Loppukilpailussa finalistit pohtivat, minkälaisia taloudellisia syitä protektionististen paineiden lisääntymisen taustalla on ja mitä seurauksia protektionismin lisääntymisellä voisi olla maailmantalouden ja Suomen näkökulmasta. Suullisessa väittelyosiossa puolustettiin kantoja muun muassa siinä, pitäisikö opintotuen muodostua pelkästään opintolainasta vai ei ja pitäisikö varallisuus ottaa huomioon vai jättää huomioimatta vanhusten hoivapalvelumaksuissa.

Talousguru-kilpailu juhlistaa tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan ja on mukana Suomi 100-ohjelmassa. Valtakunnallisen kilpailun tavoitteena on varustaa nuoria sellaisilla asenteilla, tiedoilla ja taidoilla, jotka vahvistavat heitä oman taloutensa ja elämänsä hyvään hallintaan.

Palkintojen, kuten Talousguru-tittelin, tohtorihatun, lehti- ja rahapalkintojen ohella finalistit palkitaan opiskelupaikalla korkeakoulussa ilman sisäänpääsykoetta. Kolme parasta voi hakea suoraa opiskelupaikkaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun tai Tampereen yliopistoon (kauppatiede). Tämän lisäksi kaikki neljätoista finalistia voivat hakea opiskelupaikkaa Helsingin yliopistoon (taloustiede), Lapin Ammattikorkeakouluun sekä kielikokeen läpäistyään Svenska handelshögskolaniin.

Talousgurun järjestävät yhteistyössä Finanssialan Keskusliitto, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry ja FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat myös Taloustoimittajat ry ja Suomen Lukiolaisten Liitto.  Talousgurun juhlavuosi on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
 
Talousguru-kilpailun säännöt.