HYOL ry

Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry

Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS rf

Maija Löyskä on Talousguru 2016

 

Vuoden 2016 Talousguru on Maija Löyskä Etelä-Tapiolan lukiosta Espoosta. Kilpailun toiseksi tuli Max Toikka Ressun lukiosta Helsingistä ja kolmanneksi Tapio Haaga Lahden yhteiskoulusta. Helsingissä 3. – 4.3.2016 pidetyssä loppukilpailussa oli mukana 10 oman lukionsa parasta taloustietäjää. Finalistit karsittiin alkukilpailussa, johon osallistui yli 1900 oppilasta 116 lukiosta. Jo 19. kerran järjestetyn kilpailun tavoitteena on edistää lukiolaisten talousosaamista.


Loppukilpailu muodostui kirjallisesta ja suullisesta osiosta. Finalistit pohtivat mahdollisen euroeron vaikutuksia Suomelle, jos Suomi eroaisi eurosta. Väittelyosiossa puolustettiin kantoja muun muassa siinä hyödyttääkö öljyn alhainen hinta Suomen kansantaloutta vai ei, kannattaisiko valtion olla aktiivinen omistaja pörssiyrityksissä vai myydä omistuksensa ja kykeneekö hallitus elvyttämään taloutta julkisen velan ylittäessä 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Loppukilpailun kolme parasta palkittiin rahapalkinnoin (1 000 euroa, 500 euroa ja 250 euroa). Voittajan lukio saa lisäksi vuodeksi haltuunsa kilpailun kiertopalkintona toimivan aidon tohtorinhatun. Kaikki finalistit saivat talousaiheiset lehtipalkinnot.

Kilpailussa menestymisen kautta on mahdollista saada myös opiskelupaikka korkeakoulussa ilman sisäänpääsykoetta. Kolme parasta voi hakea suoraa opiskelupaikkaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, Jyväskylän ylipiston kauppakorkeakouluun tai Tampereen yliopistoon (kauppatiede). Tämän lisäksi kaikki kymmenen finalistia voivat hakea opiskelupaikkaa Helsingin yliopistoon (taloustiede) sekä kielikokeen läpäistyään Svenska handelshögskolaniin. Myös Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa kymmenelle finalistille opiskelupaikan.

Talousgurun järjestävät yhteistyössä Finanssialan Keskusliitto, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry ja FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat myös Taloustoimittajat ry ja Suomen Lukiolaisten Liitto.

Talousguru 2017 -kilpailun alkukilpailu järjestetään keskiviikkona 18.1.2017.